Book challenge 2019

Omdat ik graag meer wilde ontspannen, nam ik me afgelopen jaar voor om meer te gaan lezen. Het voelde bijna weer als toen ik een klein meisje was en ik elke woensdagmiddag stipt om 13 uur naar de bibliobus bij ons in het dorp ging. Dan leende ik het maximum aantal boeken en las er diezelfde middag al twee uit om die nog snel voor sluitingstijd om vijf uur weer in te leveren. Toen ik naar de middelbare school ging, kon ik eindelijk zelf op de fiets naar de bieb in Maastricht. Toen begon echter mijn grote liefde voor muziek en leende ik al snel alleen nog maar cd’s.

Dit jaar stelde ik mezelf als doel om 24 boeken te lezen. Of ik dat ging halen, durfde ik niet te voorspellen. Maar sinds ik vorig jaar een nieuwe ereader (voor de geïnteresseerden: de Kobo Aura H2O Edition 2) aanschafte, lees ik weer als een bezetene. Ook als ik ’s nachts niet kan slapen, is het enorm prettig om even te kunnen lezen. Meestal sukkel ik dan al snel weer in slaap. Mijn vorige (vooroorlogse) ereader had nog geen ingebouwd licht waardoor ik die ’s nachts nooit kon gebruiken. Of ik moest ruzie willen met m’n lief. Halverwege dit jaar had ik mijn Goodreads challenge al volbracht en uiteindelijk heb ik zelfs 38 boeken gelezen! Het niveau was nogal wisselend maar als ik twee boeken mag noemen die ik er echt vond uitspringen zijn dat ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’ van Huib Modderkolk en ‘Becoming’ van Michelle Obama.

Voor komend jaar leg ik de lat weer op hetzelfde niveau want het moet me geen stress op gaan leveren. Als je m’n challenge voor komend jaar wil volgen, word dan even vriendjes met me op Goodreads. Sowieso altijd interessant om te zien wat anderen lezen.

#01 JELLE HERMUS – STEEDS LEUKER

Prettig leesbaar boek, al storen de letterlijk vertaalde Engelse termen af en toe wel. Zoals de schrijver zelf al aangeeft, staat het boek vol met open deuren. Toch is het soms goed daar weer even op gewezen te worden. Met kleine stapjes naar dat onhaalbaar lijkende doel toe. 

Score: 7

#02 PAULIEN CORNELISSE – TAAL VOOR DE LEUK

Heerlijk hoe Paulien sommige taalkundige zaken observeert. Bij tijd en wijle hard moeten lachen. Vooral ’t stukje over dekrasie (duurde even voordat ik snapte waar dat over ging, maar ik kijk ook geen Heel Holland Bakt) en lieve schat (domme koe). Lekker om even voor ’t slapengaan in te lezen. 

Score: 7

#03 YVANKA VAN DER ZWAAN – 19% KANS OP GELUK

Gewoon een lekker simpele chicklit. Leest heerlijk weg. Lollig wel dat ’t over kleuren en persoonlijkheden gaat, daar ben ik net zelf op de opleiding uitgebreid mee bezig geweest. Maar pinguïns?

Score: 6

#04 CAROLIEN SPAANS – DOET SNEEUW PIJN

Met de boeken van Bookchoice kan ’t alle kanten op. Soms zitten er pareltjes tussen. Dit was er geen. De eerste helft van het boek had ik de indruk het dagboek van een pubermeisje te lezen. Het verhaal an sich zou best potentie kunnen hebben maar dan had er toch echt meer diepgang in moeten zitten. Ik hoor nu vooral een vrouw die voornamelijk leuk gevonden wil worden. 

Score: een heel magere 6

#05 HEATHER MORRIS – THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ

Ondanks de gruwelen die bij een concentratiekamp horen, is dit boek vreemd genoeg luchtig geschreven. Wat de impact alleen maar groter maakt (daardoor deed het me een beetje denken aan de film La Vita e Bella, door de humor erin werd het lijden extra schrijnend). Het motto van Lale, de tatoeëerder, ‘als je ’s ochtends wakker wordt, is het een goede dag’, toont zijn manier om te overleven.

Score: 8

#06 RENÉ APPEL – DANSEN IN HET DONKER

Leest luchtig weg, maar ook niet meer dan dat. Kan er de vinger niet opleggen waarom ’t niet beter wordt. Te geforceerd.

Score: 6

#07 CRISTINA ALGER – DE VROUW VAN DE BANKIER

Superspannend!

Score: 7

#08 LINA BENGTSDOTTER – DE VROUW DIE TERUG MOEST

Geweldig boek, spannend tot het eind! Van het kaliber (beginjaren) Läckberg. Deze schrijfster ga ik volgen.

Score: 8

#09 COLLEEN HOOVER – NOOIT MEER

Leest als een trein. Béétje te veel chickflick maar toch net genoeg diepgang en een mooi thema. 

Score: 7

#10 JUDITH VISSER – ZONDAGSKIND

Ik moest erg wennen aan de schrijfstijl in het begin. Die kwam heel nep over. Geleidelijk aan werd het beter, tot het zo goed werd dat ik niet meer kon stoppen met lezen. Herkenbare worsteling met de wereld en hoe alles voor ons bepaald lijkt te worden. 

Score: 8

#11 CARLIJN VIS – VRIJ SPEL

Met humor geschreven waardoor het ondanks het thema nergens zwaar wordt. Het leest als een trein. Afwisseling tussen heden en oorlogstijd geeft het een mooi perspectief. Ik zou deze oma wel willen leren kennen.

Score: 8

#12 EMMA ROUS – DE TWEELING VAN SUMMERBOURNE

Spannend tot het eind!

Score: 7.5

#13 NIKOLA SCOTT – DE SCHADUW VAN MIJN MOEDER

Prachtig boek!

Score: 8

#14 SARAH – ARMSTRONG – LAAT ME NIET ALLEEN

Onderhoudend boek, vlot geschreven. Maar ik stoor me erg aan de naïviteit van de hoofdpersoon. Wat mij betreft gaat ze echt veel te ver en houdt ze het meisje veel te lang bij zich. Toch getuigt het ook van lef wat ze doet. Het einde vind ik wel erg ongeloofwaardig. 

Score: 7

#15 SIMONE ST. JAMES – GEBROKEN MEISJES

Razend spannend!

Score: 8

#16 KATHERINE REAY – DEAR MR. KNIGHTLEY

Leest heerlijk weg. Voor mij een beetje te veel van het goede met al dat geciteer uit Jane Austen etc.

Score: 8

#17 RENEE KNIGHT – DE SECRETARESSE

Wat een geweldige wending van het verhaal! Heerlijk boek.

Score: 8

#18 RUTH WARE – DE DOOD VAN MEVROUW WESTAWAY

Spannend tot het eind!

Score: 8

#19 KIKI VAN DIJK – BALI

Simpel boekje, leest lekker weg en was goede afleiding tussen het studeren door. Prima tijdens vakantie oid. Persoonlijk vond ik het leuk dat het zich op Bali afspeelt en ik alle plaatsen herkende. Maar diepgang moet je in dit boek niet verwachten.

Score: 6.5

#20 MARIEKE LUCAS RIJNEVELD – DE AVOND IS ONGEMAK

Niet mijn boek. Ik houd van zware thema’s maar hier werd ik echt metafoormoe van. Vind het enorm kunstmatig geschreven en heb het met moeite weten uit te lezen.

Score: 6

#21 ZADIE SMITH – WITTE TANDEN

Niet doorheen te komen. Na 100 pagina’s geef ik het op. Kom er ook niet achter waar het aan ligt. Schrijfstijl is niet de mijne.

Score: 4

#22 KARIN BLOEMEN – MIJN WARE VERHAAL

Omdat het vanuit het perspectief van de jonge Karin geschreven is, moest ik even in de schrijfstijl komen. Vervolgens kon ik niet stoppen met lezen. Niet te bevatten dat je zo’n heftige jeugd kunt hebben en niet je verstand verliest. Respect voor het lef om openheid te geven. Mooi boek!

Score: 8

#23 GABY RASTERS – NOOIT MEER BANG

Gezien het thema (de aanslagen in Brussel) had ik hier echt meer diepgang van verwacht. Personages blijven enorm aan de oppervlakte. En dan die onwaarschijnlijke relaties. Maandenlang aan het bed zitten van iemand die je daarvoor slechts een paar uur gesproken hebt.. Het is mij allemaal wat te zoetsappig. Als je een simpel boek voor aan ’t strand zoekt, zit je hier wel goed mee. 

Score: 5

#24 MICHELLE OBAMA – BECOMING

Wat een inspirerende vrouw! Mooi om een inkijkje in haar leven te krijgen voor en ten tijde van haar first-lady-schap. Fijne en toegankelijke schrijfstijl die me van het begin tot het eind geboeid wist te houden. Dikke aanrader!

Score: 8.5

#25 JAAP ROBBEN – ZOMERVACHT

Wederom een fantastisch boek van Robben. Ik had van bepaalde personages wel meer te weten willen komen. Het einde kwam een beetje abrupt voor mij. Knap geschreven waardoor ik bij iedere scène beeld had.

Score: 8.5

#26 CAMILLA LÄCKBERG – GOUDEN KOOI

Sinds 12 jaar verslind ik de boeken van Läckberg. Wellicht was dit boek het laatste wat ik van haar las. Verbazingwekkend slecht. De reviews waren niet al te best maar ik wilde het toch een kans geven. Er zit geen diepgang meer in, het voelt als makkelijk scoren. Verhaal is ongeloofwaardig en ik heb moeite gehad het uit te lezen. Hoop echt dat dit een eenmalige misser was.

Score: 5

#27 BESSEL VAN DER KOLK – THE BODY KEEPS THE SCORE

Het heeft me voldoende overtuigd om het boek aan te schaffen. Jammer dat er geen e-book vd Nederlandse vertaling bestaat..

#28 GRAEME SIMSION – HET ROSIE RESULTAAT

Weer een pareltje in de Rosie-reeks. Het verhaal gaat inmiddels niet meer zozeer om Don maar dit keer vervult zijn zoon Hudson de hoofdrol. Het vermoeden bestaat dat hij autisme heeft en Don wil zijn zoon helpen zich aan te passen aan de ‘normale’ wereld.

Score: 8

#29 CHRYSTY LEFTERI – DE BIJENHOUDER VAN ALEPPO

Prachtig boek waarbij ik wel een hoofdstuk nodig had om er in te komen. Ik kan er de vinger niet op leggen wat me in eerste instantie zo stoorde aan de schrijfstijl. Daarna werd ik het verhaal ingezogen en kon ik het boek niet meer wegleggen. De schrijfster heeft in een vluchtelingenkamp in Athene gewerkt en vanuit die ervaring geschreven over een Syrisch koppel dat naar Engeland vlucht. Heftig verhaal en de trauma’s waaraan ze blootstaan zijn haast niet voor te stellen.

Score: 8

#30 LIESBETH SMIT – IK MOET NOG EVEN KIJKEN OF IK KAN

Als je een goed boek over introversie wil lezen, lees dan Susan Cain. Ze heeft er gedegen onderzoek naar gedaan. Dit boek is me te jolig en populair geschreven, vriendin. En het woord ‘innie’ mag voor mij ook op de brandstapel, wat een jeukwoord. Als je nog nooit iets over introversie hebt gelezen, is dit een prima boek om mee te beginnen. Het leest simpel weg. Verder geeft dit boek me nogal het gevoel me de mening op te dringen dat introverten het erg vinden en zich schamen om introvert te zijn. Persoonlijk heb ik daar mijn hele leven nog nooit last van gehad. Ik weet heel goed hoe ik in elkaar steek en wat ik nodig heb om te functioneren. Het is eigenlijk alleen de extraverte buitenwereld die er niet mee om kan gaan (werk, school, vrienden: profiléér je toch eens wat meer, praat eens wat harder, doe niet zo ongezellig..). Hoe we die wereld zo ver krijgen dat die ook rekening gaat houden met de introvert weet ik nog niet. Daar denk ik nog even over na. Met een koptelefoon op m’n hoofd.

Score: 6-

#31 NICOLIEN MIZEE – MOORD OP DE MOESTUIN

Ik vond het een erg vermakelijk boek. Het is inderdaad wat eenvoudig geschreven maar mij stoort dat niet. Moeilijke woorden maken een boek niet per se literair verantwoord. Ik vind de stijl juist erg origineel. Het kaboutergebeuren had er voor mij wel uit gemogen. Daar heb ik helemaal niks mee. Ook hadden de personages wat minder in aantal gemogen en dan iets verder uitgediept.

Score: 8

#32 TATJANA ALMULI – KNAP VOOR EEN DIK MEISJE

Tot op zekere hoogte enorm herkenbare worstelingen. Prettig geschreven. Toch vraag ik me af of iemand die dit niet zelf aan den lijve ondervindt, het ooit zal begrijpen. Er is zoveel oordeel in plaats van compassie.

Score: 7

#33 CLAUDIA DE BREIJ – NEEM EEN GEIT

Heb ik iets geleerd van dit boek? Nee. Ik had geen idee waar dit boek over ging toen ik erin begon. Het bleek over DE GROTE levensvragen te gaan. Open deuren, ja een heleboel. Maar daarom niet minder waar. Mooie insteek voor een boek en Claudia beschrijft ’t met veel zelfreflectie en humor.

Score: 7

#34 PAULIEN CORNELISSE – DE VERWARDE CAVIA

Heerlijk boek, hardop zitten lachen om de bizarre taferelen (die eigelijk gewoon op elk kantoor voorkomen). Ik zou graag een keer een kijkje in Pauliens hoofd willen nemen. Houd van haar gekke kronkels.

Score: 8

#35 HUIB MODDERKOLK – HET IS OORLOG MAAR NIEMAND DIE HET ZIET

Wauw, wat een boek! Het leest bijna als een thriller. Enorm knap hoe de schrijver een onderwerp als dit prettig leesbaar weet te houden/maken voor een leek op dit gebied zoals ik. En beangstigend hoeveel men van je weet, ook al ben je er alert op. Een van de beste boeken die ik dit jaar las.

Score: 9

#36 TOMMY WIERINGA – DE HEILIGE RITA

Ondanks dat de schrijver de hemel in wordt geprezen vanwege zijn geweldige schrijfstijl, moest ik erg wennen aan dit boek. Ik voelde het niet zo. Gaandeweg kwam ik toch beter in het verhaal en werd ik erdoor gegrepen. Prachtige zinnen en af en toe schateren om de bizarre anekdotes. Al met al een mooi boek.

Score: 7.5

#37 HUGO BORST – ACH, MOEDERTJE

Weer een prachtig boek van Hugo Borst over zijn moeder en de perikelen in de zorg. Mooier eerbetoon aan je moeder bestaat niet.

Score: 8

#38 SASKIA NOORT – STROMBOLI

Matig boek. Voelde ondanks ’t onderwerp geen enkele emotie. Te weinig uitgediepte karakters. Zonde. Het leest wél lekker weg.

Score: 6

NB alle afbeeldingen zijn afkomstig van Bol.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s