Zelfgemaakte kippenbouillon uit de slowcooker

Na maanden van extreme buikpijn ga ik op aanraden van mijn mesoloog (een wát?) de komende 3 maanden elke dag kippenbouillon drinken. Verse bouillon bevat collageen, een lijmvormend eiwit dat bij langdurig verwarmen van de botten (in een slowcooker of op laag vuur) wordt omgezet in gelatine. Schijnbaar legt dit een beschermend laagje tegen je darmwand waardoor nare bacteriën geen kans krijgen. Om optimaal alle mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten wordt er appelazijn aan de bouillon toegevoegd.

Omdat ik het niet echt een optie vond om elke dag een pan soep op het gas te laten staan terwijl ik op kantoor was, had ik een perfect excuus om een lang gewenste Slowcooker aan te schaffen. ’s Avonds gooi ik alles in de Crock-Pot en ’s ochtends is m’n bouillon klaar. Easy does it!

Je maakt de kippenbouillon als volgt:

  • 1 (biologische) scharrelkip
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 uien in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij in grove stukken
  • 2 winterpenen in grove stukken
  • 2 laurierblaadjes
  • Paar takjes tijm
  • 6 zwarte peperkorrels
  • Peterselie ter garnering

 

Leg de groenten en kruiden tegen de wand van de slowcooker en plaats de kip hier bovenop. Voeg ongeveer 2 liter water toe en zet de slowcooker 4 uur op de hoogste stand. Het malse vlees valt nu van de botten en kun je zo oppeuzelen. Doe de botten terug in de slowcooker en laat het geheel nog 8 uur op de laagste stand tot een heerlijke kippenbouillon inkoken. Zeef de groenten en botten eruit en gebruik de bouillon als basis voor een soep of saus óf drink hem lekker als tussendoortje. Breng de bouillon wel nog even op smaak met peper en zout. Nu smaakt ie bijna net zo lekker als die van mams 😉

Bon app!
* UPDATE Ik ben hier nu pas drie dagen mee bezig en merk al immens verschil! Haast niet te geloven dat de oplossing zo simpel was.

 

 

Een gedachte over “Zelfgemaakte kippenbouillon uit de slowcooker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s