Het is al goud wat blinkt

De eerste nacht meteen negen uur geslapen! Prima begin. Ontbijt gered, erg lekker, geen idee wat ’t was. Soort bonenpannenkoekje. Taxi genomen naar Silver Moon hotel. Slechte keuze, totaal buiten het centrum, duur met taxi en ranzig. Ook slecht Engels en slecht internet.

Vandaag stond een bezoek aan de Shwedagon Pagode op de planning. Maar bekaf als ik was, heb ik eerst twee uur liggen tukken. Toen ik genoeg moed verzameld had om naar buiten te gaan – ik sluit mezelf de eerste dag van een solo-trip altijd op in m’n kamer – ben ik de straat overgestoken naar een winkel die bustickets voor Golden Rock verkocht. Morgen om 8 uur ’s ochtends vertrekken vanaf het busstation. Vervolgens was het tijd om uit m’n comfortzone te stappen en de taxi te nemen naar de Shwedagon Pagode.

De 98 meter hoge, met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen bedekte pagode ligt namelijk in een buitenwijk van Yangon. Het is de grootste tempel van Birma en een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Elke Birmese monnik wil hier tenminste eenmaal in z’n leven zijn geweest. Volgens de overlevering worden in de pagode acht haren bewaard van de laatste Boeddha. De tempel is als gevolg van de talloze aardbevingen meermaals opnieuw opgebouwd. Helaas kwam ik door mijn middagdutje pas tegen 5 uur in de middag aan toen de zon net begon onder te gaan. Wel prachtig licht, maar lastig goede foto’s te maken.

Bij binnenkomst werd ik meerdere keren aangesproken, overigens niet opdringerig, door mannen die wilden gidsen, Nadat ik al deze mannetjes had afgewimpeld, werd ik uiteindelijk ook aangesproken door een 32-jarige monnik die me uitlegt (twee woorden Engels, rest Birmees) dat ik de Sunday corner moet hebben voor mijn gebeden. Had ik zelf ook al bedacht aangezien mijn geboortedag een zondag was. Hij helpt me te offeren, drie kommetjes water over de buddha gooien, drie keer water in een grote vaas met bloemen. Twee kommetjes water bij een grote buddha. Twee kaarsjes aansteken. En ik leid een heel gelukkig leven 🙂 Oh en ik mocht de gong slaan!

Ik heb wel vier of vijf rondjes rondom de pagode gelopen, kon er geen genoeg van krijgen. Mooi om al die mensen te zien offeren en bidden. En die kleintjes die heel trots de gong mogen luiden. Cute. Ook hier maken ze hier stiekem foto’s van me. Om negen uur eindelijk mezelf naar buiten gesleept. Entree kostte overigens slechts 8 USD. Omdat ik nog niks had gegeten, nam ik een taxi in de hoop dat de chauffeur me ergens kon afzetten. Maar de beste man kon helaas geen restaurant vinden. Blijkt dat iedereen hier om die tijd al op een oor ligt.. Uiteindelijk van ellende terug naar het hotel gegaan en daar heerlijke tempura gegeten. Morgen vroeg op want om zes uur rijdt de taxi voor. Whaaa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s